Var ligger det närmaste svarta hålet?

2020-03-02

Var ligger det närmaste svarta hålet och kommer vi dö av det?

Frågan ställdes 2020-02-11.

Vi vet faktiskt inte var det närmaste svarta hålet är – de är mycket ovanliga och oftast mycket svåra att upptäcka.

Men du behöver inte vara orolig för detta! Det finns hur många andra saker som helst som är mer sannolika dödsorsaker för en människa, sjukdom, olyckshändelser, ...

Ett svart hål är slutstadiet av utvecklingen för en väldigt ovanlig sorts stjärna – sådana som har mer än 8 gånger solens massa. Stjärnor är så små och ligger så långt från varandra att de inte kolliderar med varandra om de inte är födda tillsammans och går i bana runt varandra – då kan det hända i ovanliga fall. Solen är ingen dubbelstjärna och solens närmaste granne, Proxima Centauri, är en väldigt vanlig sorts stjärna och den ligger så långt ifrån oss att vi skulle behöva lägga 30 miljoner solar i rad för att nå ända dit.

Ett svart hål ”suger inte i sig” allt i närheten, utan dess gravitation fungerar som för en vanlig stjärna utom på extremt nära håll (mycket mycket närmare än Merkurius avstånd till solen). Om solen skulle ha varit ett svart hål skulle alla solsystemets planeter röra sig runt runt precis som de gör nu. (Dock skulle det vara väldigt mörkt och kallt förstås.)

Så vi kommer inte att dö av ett svart hål. Solen kommer att bli ljusare och ljusare och sluta sitt liv som en röd jättestjärna som till sist blir en liten vit dvärg, ungefär så stor som jorden. Och det tar ungefär 5 miljarder år tills detta sker.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16