Varför sugs inte jorden in i solen?

2020-05-20

Varför sugs inte jorden in i solen när solen har så stark gravitation?

Frågan ställdes 2020-05-20 av Veerle, 13 år.

Det beror på att jorden har en hög fart i sin bana runt solen (mer än 100000 km per timme) och jordens rörelseriktning är hela tiden nästan vinkelrät mot riktningen till solen. Om man stoppade jordens fart så skulle den falla in i solen.

Du kan jämföra med att du har en boll i ett snöre som du snurrar runt runt över huvudet. Snöret drar hela tiden bollen in mot din hand men bollens fart gör att den fortsätter snurra och inte närmar sig handen. Om du slutar snurra bollen så hänger den snart rakt ner från din hand. Liknelsen är inte perfekt eftersom bollen påverkas av två krafter: dels kraften i snöret från handen och dels från jorden under dig, medan jorden bara påverkas av kraften från solen.

Den som räknade ut detta och som förstod varför de olika planeterna rör sig med olika fart runt solen lär ha varit Isaac Newton i slutet av 1600-talet. Newtons första rörelselag säger att ett föremål som inte påverkas av någon kraft rör sig i en rät linje med oförändrad fart i all evighet. Om snöret som du snurrar bollen med går av så far bollen iväg rakt fram och om solens dragningskraft slutade verka skulle jorden fara rakt fram i rymden och snart skulle det bli väldigt kallt på jorden.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16