Kan vi dras närmare solen om planeten blir lättare?

2020-07-23

Jag har klurat lite på om allt material vi skickar ut i rymden gör att jorden blir lättare. Jag kan tänka mig att det faller ner materia från rymden men kanske inte samma mängd. Om vi ändrar jordens vikt kommer det att påverka gravitationen, hur snabbt vi snurrar runt solen, vilket påverkar t.ex. dagar på året och en massa annat. Kan vi dras närmare solen om planeten blir lättare?

Frågan ställdes 2020-07-23 av Maria, 45 år.

Det stämmer att vi skickar ut några ton material från jorden nu och då. Nästan allt detta går i omloppsbana runt jorden och kommer ner igen förr eller senare. Dessutom läcker en del av atmosfären bort hela tiden, några kilo per sekund eller några hundra ton per dygn. Precis som du säger så faller det också ner omkring 40 ton material i form av meteorer varje dygn.

De totala mängderna är dock så små att de inte har någon mätbar effekt på förhållandena här på jorden, på jordens bana eller rotation: Om vi drar till med att jorden netto förlorar 1000 ton per dygn så kan man jämföra det med hela jordens massa som är ca 6 gånger tio upphöjt till 21 ton. Då skulle det ta 16 000 000 000 000 000 år med den takten innan jorden var borta, och det är 3 miljoner gånger längre tid än det tar för solen att göra slut på sitt ”bränsle” väte i centrum. Och långt innan dess har jorden blivit för het och obeboelig.

På tal om meteorer: Nu i dagarna inträffar meteorskuren Perseiderna. Man kan förvänta sig kanske 20-30 meteorer i timmen som tycks komma från stjärnbilden Perseus och på någon sekund rita streck över himlen. Det är ”grus” från kometen Swift-Tuttle som träffar jorden en gång om året. Perseiderna gör sig bäst efter midnatt.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16