Vilka objekt är det jag ser?

2020-08-14

Vid 22.15-tiden ikväll (14/8) ser jag ett klart lysande gult objekt på himlen ganska rakt söderut lågt stående ca 20 grader upp från markplanet. Objektet är ganska stort: som en ärta i storlek på en arms längd från ögat. Till vänster om detta, ca 50 cm från det större gula objektet på en armlängd, syns även ett mindre objekt mer i vitt sken uppskattningsvis hälften så stort i area-enheter. Himlen är ju fortfarande ljus så här på sensommaren vid denna tid och inga stjärntecken har ännu börjat visa sig, dessa två objekt är helt ensamma i den sydliga riktningen och syns alltså mycket tydligt trots den ljus/indigo-blå himlen.

Frågan ställdes 2020-08-14 av Eje, 25+ år.

Du har fått syn på Jupiter och Saturnus som nu syns fint i söder sent på kvällen. Då kan du nog också se den röda Mars i öster. Just nu ses också månen stor och ljus mellan Saturnus mot Mars, den flyttar sig omkring 15 grader österut per dygn. Vi får hoppas att molnen håller sig borta på kvällarna och har du en kikare kanske du kan se Saturnus ringar och månens kratrar.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16