Hur kan det vara halvmåne dagtid?

2020-09-10

Hur kan det vara halvmåne dagtid? Det innebär väl att jorden skuggar månen? Hur kan jag då se solen långt upp på himlen när jag tittar åt vänster och en halvmåne långt upp på himlen när jag tittar åt höger? Jorden verkar ju omöjligt kunna vara i vägen för solens strålar?

Frågan ställdes 2020-09-19 av Johan, 41 år.

Du har rätt, den idé om varför månen visar faser som du nämner stämmer inte. Bara 2-3 gånger om året kommer månen in i jordens skugga och då är det alltid fullmåne. Det kallas för en månförmörkelse och fullmånen blir rödfärgad. Då står solen, jorden och månen på rad i den ordningen. Vid de flesta fullmånar missar jordens skugga månen: månen passerar över eller under jordens skugga.

Månfaserna beror i stället på att solen belyser månen från olika håll och den sida som är vänd bort från solen är alltid mörk. Om du tittar på månen så visar den solbelysta sidan åt vilket håll som solen befinner sig. Månen tycks flytta sig ganska fort bland stjärnorna i sin bana runt jorden, så på ett par-tre dagar ändrar sig månfasen tydligt.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16