Vad är meningen med att ”fånga” ljud/ljus?

2020-10-06

Vad är egentligen meningen med att ”fånga” ljud/ljus för det som har hänt för 6 tusen ljusår sedan. Ska väl motsvara ungefär i vår tidräkning 12 miljoner år sedan. Vad har vi för glädje av det? Om jag minns rätt från fysiken så är det här lika ointressant som att annektera ”land” på månen eller Mars.

Frågan ställdes 2020-09-27 av Joel, 57 år.

Jag förstår nog inte riktigt frågan, ljusår är inte ett tidsmått utan ett längdmått: Ett ljusår är den sträcka som ljuset färdas på ett år, ungefär 9,5·1012 kilometer. Jag ser därför inget samband mellan 6000 ljusår och 12 miljoner år. Men frågan kanske egentligen handlar om varför vi överhuvudtaget vill se bakåt i tiden?

Om vi tittar på vår granngalax Andromedagalaxen (vars kärna man kan se med blotta ögat från en riktigt mörk plats) som befinner sig omkring 2,5 miljoner ljusår bort så har det tagit 2,5 miljoner år för ljuset att nå oss, så vi ser den som den såg ut för 2,5 miljoner år sedan (nu ser den säkert nästan likadan ut, detta är en kort tidsrymd med astronomiska mått mätt). Men om vi skådar riktigt långt bort i universum (till när universum var mycket yngre, mindre än en miljard år gammalt) ser galaxerna mycket annorlunda ut. Vi ser dem som de såg ut när de bildades. På detta vis med användning av mycket avancerade teleskop kan vi jämföra våra observationer med de teorier vi har om universums utveckling. Jämförelsen får oss att lära oss mycket mer och utvecklar våra teorier och förståelse om fysik i allmänhet och om universum.

Människan är ett nyfiket djur och vi tycks vilja ta reda på hur saker och ting ligger till. Många av oss tycker att universum är ett mycket spännande forskningsobjekt. Titta bara på frågorna i vår frågelåda.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16