Bör man vara rädd för en kollision med en komet?

2020-10-21

Om man tittar på bilder från Hubble och ser nåt streck/komet med svans efter sig och det kommer stenar m.m. efter, som dessutom åker förbi oss nära, bör man vara rädd för en kollision? Ser ofta saker på bilder från teleskopet som far fram och tillbaka.

Frågan ställdes 2020-10-21.

Nej, du behöver inte vara rädd – det finns oräkneliga andra händelser som utgör väldigt mycket större risker för oss människor. Visserligen kolliderar jorden nu och då med mindre himlakroppar. De värsta kan vara som den som är känd för att ha gjort slut på ”dinosaurieeran” för omkring 65 miljoner år sedan. Dessa är oerhört sällsynta. Och hela tiden kolliderar jorden med små is- och gruskorn som vi ibland med lite tur kan se som meteorer eller ”stjärnfall”. Det lär finnas några enstaka fall i historien där människor skadats av meteoriter – nedfallande stenar – men risken att till exempel bli träffad av blixten, eller en bil, är väldigt mycket större.

Numera håller astronomer också koll på himlakroppar som kan komma nära jorden. Man funderar till och med på hur man skulle kunna styra undan den om man skulle hitta någon som kan bli hotfull.

Så var lugn: nedfallande himlakroppar är en av de allra minsta riskerna för oss människor.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16