Vad skulle hända om ett svart hål dök upp nära jorden eller solen?

2020-11-02

Vad skulle hända om ett svart hål dök upp nära jorden eller solen?

Frågan ställdes 2020-11-02.

Om det skulle vara så att ett svart hål helt plötsligt dök upp, nära jorden eller solen, så finns det en uppsjö av jobbiga saker som kan ske!

Vad som skulle hända då är väldigt beroende på hur tungt detta svarta hål skulle vara, samt hurvida det roterar väldigt fort m.m. Det är faktiskt så att ett svart hål kan ha i princip vilken massa som helst, dock så finns det inte så bra förklaringar för hur svarta hål av extremt små massor skulle skapas. Däremot så har man ganska bra koll på hur supermassiva svarta hål (väger lika mycket som flera miljoner eller miljarder solar) samt hur stellära svarta hål bildas (väger ungefär lika mycket som en tung stjärna väger).

Svarta hål kan vara otrevliga att ha nära sig på grund av flertalet orsaker.

  1. Ett svart hål skapar ett så starkt gravitationsfält kring sig så att det som man kallar ”tidvattenkraften” från svarta hålet blir enormt stark och sliter sönder saker i sin omgivning.
  2. Svarta hål sänder ut Hawkingstrålning (som dock är väldigt svag om svarta hålet inte är väldigt litet).
  3. Om svarta hålet sväljer materia från sin omgivning så bildas en het ackretionsskiva samt möjligen ”jetstrålar” som skjuter ut från polerna på svarta hålet (alltså riktningen som är vinkelrät mot ackretionsskivan). Detta händer dock endast om det finns väldigt mycket gas att svälja i omgivningen, vilket det inte riktigt gör i solsystemet.
  4. Ett svart hål som plötsligt dyker upp kan skapa kaos bland omloppsbanorna i solsystemet så att allting krockar eller blir kastat mot eller från solen, eller för den delen fastnar i omloppsbana kring svarta hålet, detta är inte bra för den sköra biologin på jorden.

Som sagt så beror det väldigt mycket på massan hos det svarta hålet. Om svarta hålet är supermassivt, likt svarta hålet Gargantua i filmen Interstellar eller likt svarta hålet i vinergatans centrum, så har det en helt otrolig gravitationskraft. Dock så blir inte tidvattenkraften nära ett sådant svart hål så värst stor då faktumet är att det är de små svarta hålen som har en ohygglig tidvattenkraft nära sin händelsehorisont. Ett supermassivt svart hål har en radie som är ungefär lika stor som avståndet mellan solen och saturnus vilket betyder att det skulle svälja upp det mesta som befinner sig nära solen eller jorden, ner i sitt gap. Om vi dock klarar av att hålla oss utanför dess händelsehorisont så kan vi hoppas på att detta, nu gravitationellt dominanta, svarta hål kan ha omloppsbanor kring sig där det är varmt nog för oss att leva. Antagligen har man inte sån tur...

Om det svarta hålet är mindre, typ lika tungt som en av Saturnus månar, den som heter Enceladus, så skulle det svarta hålet ha en ganska hög temperatur på grund av Hawkingsstrålning. Detta svarta hål skulle faktiskt se ut att ha en yttemperatur som är ungefär lika som solens yttemperatur, 5800 grader Kelvin men detta svarta hål skulle vara pyttelitet, endast ca 60 mikrometer i diameter. Då detta svarta hål sänder ut så mycket strålning kan det alltså vara skadligt om man kommer för nära, dessutom så blir svarta hålet hetare och hetare ända tills det slutar, tror man, i en rejäl explosion som sänder ut farliga gammastrålar, inte roligt att få besök av ett sådant svart hål nära oss alltså!

Det finns säkert massa andra roliga fenomen som skulle dyka upp, men vi får nöja oss med detta för stunden! Men kom ihåg! Så länge du kan hålla dig utanför det svarta hålets händelsehorisont, så bör du föredra ett väldigt tungt och stort svart hål framför ett väldigt litet och lätt!

Frågan besvarades av Anton Vikaeus, doktorand vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16