Hur kan den kosmiska bakgrundsstrålningen även registreras om miljarder år?

2020-12-15

Hur kan den kosmiska bakgrundsstrålningen som vi i dag kan registrera i våra mätinstrument även registreras om miljarder år, fast då med längre våglängd. Bakgrundsstrålningen sändes trots allt ut under en begränsad tidsperiod.

Frågan ställdes 2020-12-09 av Jan, 79 år.

Bakgrundsstrålningen sändes ut åt alla håll och från alla delar av universum omkring 380000 år efter Big Bang. Den bakgrundsstrålning som når oss just idag har varit på väg sedan dess och kommer från ett visst avstånd. Våglängderna har ”sträckts ut” av universums expansion under hela vägen och ljusets ”färg” motsvarar en temperatur av 2,7 grader över absoluta nollpunkten (från början var den omkring 3000 grader). I morgon kommer ljuset från ett avstånd som är en ”ljusdag” längre bort än idag och ses då som (en liten aning) kallare. Vi ser därför längre och längre bort vartefter tiden går. Den del av universum som vi kan se blir alltså större för varje dag.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16