Tar det hela livet att nå de yttersta planeterna i solsystemet?

2021-01-24

Jag var prenumerant på Illustrerad Vetenskap för många år sedan. Jag läste en gång i ett utav IVs nummer, som handlade om planeterna och som hade en extra bilaga om de olika planeterna. Att resa till en av de allra sista planeterna i solsystemet (glömde vilken planet det handlar om) tar bokstavligt talat HELA LIVET. Det stod också att, parafraserar, om ett barn skulle födas på väg till en utav de planeterna i den yttersta kanten av vår solsystem skulle det hinna bli riktigt gammalt (80 år) när man till slut skulle nå dit. Stämmer det?

Frågan ställdes 2021-01-24 av Haris, 40 år.

Med vår nuvarande teknik skickar vi rymdsonder till Mars på knappt ett år om man väljer bra starttillfällen. Ännu kan vi inte skicka med människor men somliga jobbar med planer på bemannade resor till Mars där en enkelresa skulle ta ungefär så lång tid. Det kortaste avståndet till den yttersta planeten Neptunus är ca 60 gånger längre än till Mars. För NASAs rymdsond New Horizons tog det 9 år att ta sig från jorden till dvärgplaneten Pluto som ligger på ett liknande avstånd från jorden som Neptunus. Den kunde dock inte bromsa och for förbi Pluto med svindlande hastighet medan den mätte och tog bilder.

Så 80 år låter alldeles för lång tid för en mänsklig resa. Men även om det ”bara” tar 10 år lär det dröja länge innan vi har tekniker som skulle klara av att hålla oss fysiskt och psykiskt friska och nutrierade för sådana fantastiska färder. Och vid det laget kanske man också kan göra resan snabbare?

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen för astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16