Borde inte jorden vara helt slät?

2021-01-26

Om det är gravitationen som gör planeter runda och om den är konstant, varför har vi då berg och extremt djupa hav. Då är ju inte jorden helt rund, är det något som hänt i början av skapelsen av planeten eller som utvecklats med tiden. Borde inte planeten vara helt slät.

Frågan ställdes 2021-01-26 av Matilda, 32 år.

Jorden är faktiskt väldigt rund, mycket rundare och jämnare än ett apelsinskal, trots Himalaya och Marianergraven. Det är, som du nämner, gravitationen som gör att jorden är rund och jämn och jordens stora massa. Men jordskorpan har ändå en viss styvhet som gör att berg kan sticka upp. Om jorden var gjord av hallonkräm skulle den vara ännu mycket slätare. De mineraler och bergarter vi har på den stelnade jordskorpan gör att vi har en del fantastiska berg och utsikter.

Mycket mindre himlakroppar kan ha väldigt oregelbundna former. Som till exempel Kometen 67P/Churyumov-Gerasimenko som besöktes av en europeisk rymdsond och landare för några år sedan vilken ibland liknas vid en badanka, se t.ex. https://sv.wikipedia.org/wiki/67P/Churyumov-Gerasimenko.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16