Kan en planet snurra runt två axlar samtidigt?
2021-01-27
Kan en planet snurra runt två axlar samtidigt? Kanske en...dum fråga, men när jag funderar på det känns det som att det är möjligt för en boll att snurra åt två håll samtidigt. Alltså om vi tänker att jag sätter en boll mellan pekfingrarna och snurrar den. Då har den en axel, mina fingrar. Om jag sen börjar höja den ena handen och sänker den andra så skapas en till axel som går rakt ut från mitt bröst. Eller tänker jag fel? Om det är rätt, varför snurrar inga planeter så i så fall? Tack från en förvirrad gammal man.
Frågan ställdes 2021-01-27 av Robert, 41 år.
Även om vi antar att planeten är en stel kropp (viket den egentligen inte är) så kan den ha fler än en rotationsaxel. Jämför med en liten spinnande topp som du sätter fart på med fingrarna: Den snurrar väldigt fort runt sin symmetriaxel, men samtidigt vrider sig axeln i en mycket långsammare cirkelrörelse runt en vertikal axel. Den långsammare vridningen kallas precession och beror på att gravitationen ”försöker” lägga ner toppen på sidan och detta får spinnaxeln att ändra riktning.
Samma sak händer med jorden. Gravitationskrafterna från månen och solen får jordaxeln att långsamt vrida sig vilket tar knappt 26000 år för ett varv. Därför är polstjärnan inte alltid polstjärna utan den återkommer som sådan med en period om 26000 år.
Månens bana ligger inte i precis samma plan som jordens ekvator utan lutar ca 5 grader. Gravitationen från främst månen gör då att jorden har ytterligare en liten vridning av sin axel som kallas nutation med perioden 18,6 år.
Till sist: jorden är inte en stel kropp utan har ett delvis flytande inre där magma tycks strömma. Havsströmmar och varierande snöförhållanden ändrar också jordens tröghetsmoment. Allt detta gör också att jordens poler flyttar sig över jordytan på ett icke helt förutsebart sätt.
Så svaret på din fråga är javisst! Och jorden utgör ett bra exempel på detta.
Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.