Varför finns stjärnor?

2021-02-02

Vi arbetar med rymden som projekt i förskolan. Barnen har lite frågor kring just stjärnor. Vi undrar varför stjärnor finns, om de har någon speciell funktion? Och hur de skapas i rymden?

Frågan ställdes 2021-02-02 av Fjärilen, 6 år.

Stjärnor finns därför att gravitationskraften finns. I hela universum finns gas, mer eller mindre tät på olika ställen. När gasen blir tätare än ”vanligt” drar gravitationskraften ihop den ännu tätare och då kan en stjärna – som består av het gas – bildas. En gas som trycks ihop blir varmare och när trycket blir väldigt högt i centrum av ”gasbollen” kan kärnreaktioner ske som gör att stjärnan kan hålla sig het och lysa väldigt länge. Solen (och jorden) är nu ungefär 4500 miljoner år. Solen är ju en ganska vanlig stjärna och den stjärna som jorden snurrar runt. Vår stjärna solen är ju väldigt viktig för oss – utan solen skulle vi inte kunna leva. Och om inte solen fanns skulle livet på jorden inte alls ha uppstått.

En annan viktig funktion för stjärnor är att de skapar nästan alla grundämnen (utom de allra lättaste: väte och merparten av allt helium). För väldigt många år sedan så gjorde jag min första websida där jag beskriver lite mer om stjärnor (ursäkta den uråldriga layouten):

https://www.astro.uu.se/~be/kretsloppet.html

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16