Ser man längre med ett teleskop än vad man gör med blotta ögat?

2021-02-24

Jag undrar om man ser längre med ett teleskop än vad man gör med blotta ögat, eller om man bara ser allt tydligare. Då menar jag ett ”vanligt” teleskop med linser eller speglar. Jag kan förstå att de riktigt avancerade är utformade på något speciellt sätt.

Frågan ställdes 2021-02-24 av Maria, 33 år.

Ja, det kan man säga eftersom avlägsna galaxer och stjärnor är så ljussvaga att ögats lilla pupill inte släpper in tillräckligt mycket ljus för att stavar och tappar i ögonbotten ska reagera. (Om du flyttar en stjärna 1000 gånger längre bort så får du 1000000 gånger mindre ljus från den.) Med ett teleskop samlar du ihop ljus från en mycket större area och får därför in mycket mer ljus till ögat om du tittar i teleskopets ockular. Dessutom kan teleskopet förstora det du tittar på så att du kan se finare detaljer. Förstoringen kan man reglera genom att byta det lilla ockularet som du sätter ögat mot.

Med en fotografisk plåt eller en modern digital detektor i stället för ögat kan man också samla in mycket mer ljus genom att öka exponeringstiden – det kan man inte med ögat.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16