Varför är det blått bakom månen dagtid?

2021-02-28

Hur kan det vara blått bakom månen när man ser den dagtid om den befinner sig i rymden?

Frågan ställdes 2021-02-28 av Carina, 51 år.

Himlen är blå på dagen (när det inte är mulet) eftersom solen lyser på det tunna luftlagret ovanför jordytan. Solens ljus består av alla färger vilket vi märker när vi ser en regnbåge. Luften består nästan helt av kvävemolekyler och syremolekyler och de har en liten förmåga att få ljus att ”studsa” (spridas med en teknisk term). Blått ljus har kortare våglängder än grönt, gult och rött ljus och blått ljus sprids mest och därför kommer blått ljus från alla håll på himlen.

Månen är väldigt långt bortanför jordatmosfären och syns genom det blåa eftersom den är så väldigt ljus när solen lyser på den – mycket ljusare än det blåa himmelsljuset. Så det blåa himmelsljuset är i själva verket långt framför och inte bakom månen. Om du skulle kunna flyga upp mot månen så skulle himlen vartefter bli mörkare och mörkare medan månen skulle fortsätta att vara lika ljus. När du kommit utanför jordatmosfären skulle månen framträda mot en svart himmel.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16