Vad är det för streck på himlen?

2021-05-18

Jag stod och tittade på stjärnorna. Denna gång såg jag något konstigt. Två stycken streck som såg ut att vara bestående av stjärnor/prickar. Strecken stod diagonalt på himlen och dessa streck rörde sig dessutom över himlen och till slut var de utom synhåll för mig och min sambo (som jag bad komma ut och titta). Vad kan detta ha varit? En stund efter detta kom en ensam, lysande, prick i ungefär samma riktning, detta var antagligen ett flygplan.

Frågan ställdes 2021-05-18.

De rader av ljusprickar du såg kan ha varit svärmar av nyligen släppta satelliter. Elon Musks SpaceX t.ex. skickar upp massor av satelliter under namnet Starlink. De ska ge internetuppkoppling över hela jorden och upprör oss astronomer eftersom de är så många att de kan störa astronomiska observationer från marken.

Den ensamma ljuspunkten kan också ha varit en satellit. När himlen är mörk ser man ofta satelliter som reflekterar solljus. De ”försvinner” när de går in i jordens skugga.

Om det var ett flygplan så kan du ha sett grönt ljus på höger vinge eller rött på vänster. De har också ett fast vitt ljus bakåt och ett blixtrande vitt ljus för att lätt kunna upptäckas i mörker.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16