Kan man bygga en pinne som når ända till solen?

2021-05-25

Min dotter frågade om man kan bygga en pinne som når ända till solen. Jag svarade nej och hon frågade varför. Jag tror att det finns många orsaker till att det inte går, men vet inte vilka som är de största hindren eller förklara dem.

Frågan ställdes 2021-05-25.

Den viktigaste orsaken till att det inte går att göra en sådan pinne är nog att vi inte har några material som skulle klara det. Temperaturen och den starka strålningen skulle förgasa alla pinnar eller fasta material som kommer för nära solen. Den satellit som man vågat skicka närmast solen, Parker Solar Probe, kommer inte närmare än 7 miljoner kilometer från solen – närmare skulle den inte kunna fungera. (Men det är egentligen ganska nära solen.) Det skulle också vara mycket svårt att skapa en tillräckligt stark och lätt pinne som inte skulle gå av eller brytas av av de enorma krafter den skulle utsättas för. Man funderar faktiskt på att bygga ”rymdhissar” för att transportera saker från ekvatorn ut i omloppsbana runt jorden utan raketer – somliga tror att det skulle vara möjligt.

Att jorden snurrar runt sin egen axel är ett allvarligt problem. Bäst är det om pinnen går rakt upp från jordytan, då ska man vara nära ekvatorn. Men jorden snurrar så att du måste springa fortare än ljudhastigheten för att behålla solen rakt över huvudet. Då kanske man kunde tänka sig att istället stå vid syd- eller nordpolen under den lokala sommaren, så att solen är uppe för dig hela tiden och du bara kunde vrida dig mot solen. Men då blir det extra stora påfrestningar när inte pinnen kan gå rakt upp från jordytan.

Tyvärr tror jag därför inte att det skulle gå att bygga en pinne till solen, men du kanske vill bli en forskare som försöker uppfinna ännu starkare material än vi har idag? Här vid Ångströmlab i Uppsala finns många som forskar om alla möjliga sorters spännande nya material.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16