Kommer solen att slockna?

2021-05-29

Kommer solen att slockna?​

Frågan ställdes 2021-05-29 av William, 12 år.

Ja det kommer den att långsamt göra, men det kommer att ta väldigt länge!

Solen (och jorden och våra planeter) är nu drygt 4,5 miljarder år (4 500 000 000 år) gamla och solen har nått ungefär halva sin livstid som vanlig stjärna. Om ungefär lika lång tid kommer solen att svälla upp och bli en röd jättestjärna. Så småningom kanske den blir så stor att jorden blir en del av solen.

Sedan kommer den att ”blåsa av sig” sina ytterlager i en kraftig stjärnvind, som troligen kommer att bilda en planetarisk nebulosa: se https://www.eso.org/public/images/eso0907a/ där solen blir en liten vit dvärgstjärna i mitten – ungefär så stor som jorden. Därefter kommer den vita dvärgen att långsamt kallna och bli ljussvagare med tiden. Det finns egentligen ingen tid när den slocknar – den bara fortsätter att svalna och bli rödare och avge mindre ljus i hundratals miljarder år.

Eftersom universum, som det verkar, ”bara” är knappt 14 miljarder år ännu så ser vi inga vita dvärgar som hunnit svalna så mycket att de blivit röda ännu. Detta är bara en av orsakerna till att vi tror att universum inte är oändligt gammalt utan började i en ”Big Bang”.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16