Kan en astronaut som är på månen se rätt ut i rymden?

2021-08-13

Jag undrar varför det alltid ser ut som att en astronaut som är på månen kan se rätt ut i rymden, medan på jorden ser vi bara himlen. Kan man verkligen det? Är rymden liksom mer runt en på månen? På bilder ser det liksom ut som om de står på ytan av månen medan vi liksom mer känns som att vi är mitt i vår planet.

Frågan ställdes 2021-08-13 av Ella, 8 år.

Skillnaden är att jorden har en atmosfär medan månen saknar atmosfär. En mörk och klar natt när vi tittar ut i rymden ser vi precis samma sak som en astronaut på månen skulle se. Men på dagen är det annorlunda:

När solen (som ger ifrån sig ljus av alla färger – vilket man kan se i en regnbåge) lyser ner på jordatmosfären så går inte allt det blåa ljuset rakt till vårt öga utan en del ”sprids” (studsar) på luftens molekyler och byter riktning. Himlens blåa ljus (som är ljusare än det svaga ljuset från stjärnor) gör att himlen blir ljusblå i alla riktningar (om det inte är mulet).

Om du vill så kan du tänka dig att vi står en liten bit in i jorden – hela jordatmosfären ligger ju över oss – och den är en del av jorden.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16