Vad skulle hända om solen slocknar?

2021-09-24

Vad är det värsta som kan hända för vår planet om solen slocknar?

Frågan ställdes 2021-09-24 av Arman, 20 år.

Om solen plötsligt skulle slockna (vilket inte alls kan hända) skulle det snabbt bli väldigt kallt och mörkt på jorden och vi skulle frysa ihjäl.

Solen har dock, som du säger, inte obegränsat med energi, och har på 4 1/2 miljarder år sedan sitt bildande gjort slut på mindre än hälften. Energin kommer främst från fria protoner – kärnor av väteatomer – som vid de höga temperaturerna och trycken i solens centrum slås samman (fusionerar) till heliumkärnor plus ljusenergi (och neutriner). När vätet i solens centrum tagit slut om cirka 5 miljarder år finns där nästan bara helium. Då har solen blivit hetare och det är så varmt på jorden att oceanerna har kokat bort. Efter att sedan ha svällt upp, börjat ”förbränna” även helium till kol och syre och blåst av sig sina ytterlager återstår bara solens mycket heta kärna som blir till en liten vit dvärgstjärna som långsamt kallnar under många miljarder år.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16