Varför kan Hubble inte se en eventuell nionde planet?

2021-11-27

Varför kan Hubble och andra rymdteleskop se så otroligt långt ut i universum men inte se en eventuell nionde planet runt solen? Och varför måste vi skicka rymdsonder till planeterna för att fotografera dom på nära håll när Hubble borde kunna se en sten på Mars?

Frågan ställdes 2021-11-27 av Kalle, 54 år.

Hubbleteleskopet och de flesta astronomiska teleskop ser bara en mycket liten del av himlen i taget (man kan säga att de är extrema teleobjektiv) och ju ljussvagare objekt man vill avbilda desto längre tid måste man exponera. De kan därför inte användas för att söka av stora delar av himlen – det skulle ta mer tid än som finns tillgängligt för alla olika projekt man vill genomföra. Dessutom är kalla kroppar långt ut i solsystemet väldigt mörka – de reflekterar bara en mycket liten del av det solljus som når dem. Solljuset är dessutom väldigt svagt där ute. Det finns också många väldigt avlägsna stjärnor runt om på himlen som vi inte har koll på och de kan lätt förväxlas med den svaga ljusprick (av reflekterat solljus) som ”planet 9” skulle avge. För att skilja den från en bakgrundsstjärna måste man då se att den flyttar sig bland bakgrundsstjärnorna. För detta skulle man behöva observera samma område flera gånger.

Det finns teleskop på jordytan som är gjorda för att avbilda stora områden om och om igen, så kallade surveyteleskop, där samma bilder kan användas för att söka efter många olika sorters objekt. Trots detta har man ännu inte hittat någon planet 9. Den kanske inte existerar, eller är så långt från solen att den helt enkelt är för ljussvag även för dessa. Men tekniken förbättras steg för steg hela tiden, så kanske hittar man den en dag (eller snarare natt).

Hubble är ett för litet teleskop för att kunna urskilja ens stora stenar på Mars från sin bana kring jorden. En rymdsond med olika instrument i bana runt en planet kan studera väldigt små saker (precis som spionsatelliter runt jorden kan avbilda mycket små objekt på marken). Och med robotiserade landare kan man inte bara ta bilder utan med olika instrument i detalj analysera vad olika material består av och gräva sig ner under ytan utan att riskera människoliv.

Frågan besvarades av Bengt Edvardsson, universitetslektor vid avdelningen astronomi och rymdfysik, institutionen för fysik och astronomi.

Senast uppdaterad: 2021-08-16