Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik

Läsåret 2021/2022

Anmälan

Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik passar dig som vill ha en bred civilingenjörsutbildning med goda grundkunskaper inom matematik, fysik samt teknik, och stor frihet att välja yrkesbana. Programmet har tre valbara inriktningar vilket ger dig möjlighet att specialisera dig inom olika områden kopplade till framtidens samhällsutmaningar. Efter examen är du förberedd för att arbeta i industrin, starta eget, alternativt välja en forskarbana.

Om programmet

Så länge människan utvecklar ny teknik kommer tekniska fysiker att efterfrågas.
De finns på alla stora teknik- och konsultföretag och på universiteten. En teknisk fysiker hamnar ofta i en ledande position, som exempelvis forskningschef, eller som specialist inom något teknikområde. Många arbetar dessutom inom helt andra områden än den specialisering som valts inom utbildningen och det har möjliggjorts genom de gedigna och breda grundkunskaperna.

Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik i Uppsala ger dig grundkunskaper inom matematik, fysik och teknik. Du lär dig även de beräkningsmetoder du behöver för att förstå och tillämpa teorierna. Praktiska kurser och projekt ger dig också möjlighet att lära dig grunderna i robotteknik, elektrisk och mekanisk konstruktionsteknik.

Programmet har tre inriktningar:

Tillämpad fysik
Det här är inriktningen för dig som gillar alla typer av fysik. För att lösa tillämpningarna har den tekniska fysikern en bra bas att både se helheten och förstå problemen på djupet. Exempel på tillämpningar är förnybar energi, såsom solceller och vindkraft, och medicinsk teknik. Det går också att göra en mer teoretisk fördjupning i fysik inom denna inriktning.

Beräkningsteknik
Kurserna inom inriktningen beräkningsteknik ger dig möjlighet att ställa upp modeller för att göra beräkningar och simuleringar på exempelvis stora mängder klimatdata, materialegenskaper eller strålbehandling/dosplanering. Du får också kunskaper inom programmering, bildanalys och artificiell intelligens.

Inbyggda system
Inriktningen inbyggda system ger kompetens inom elektronik, reglerteknik, data och intelligent signalbehandling. Utvecklingen inom trådlös kommunikation och halvledarteknik går fort och har revolutionerat området för "smarta" tekniklösningar. Snart finns inbyggda system i alla våra vardagliga ting, från telefoner till kylskåp och träningskläder. Tekniska fysikers kombinationer av kompetenser ger unika möjligheter att både förstå begränsningarna och vidareutveckla systemen.

Examen

Utbildningen leder till en civilingenjörsexamen (Master of Science in Engineering), som är en yrkesexamen.

Bild på student
Läs intervjun
Bild på student

Namn: Sofia Tynelius
Från: Uppsala
Läser: Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik

Varför valde du den här utbildningen?
– Jag ville läsa något med mycket matte, gärna civilingenjör, och jag ville plugga i Uppsala, så då tyckte jag att teknisk fysik kändes som det bästa valet för mig.

Hur är det att studera vid ett universitet?
– Det är jättekul! Det finns så mycket mer än bara plugg, till exempel sittningar, Forsränningen, spelevent, med mera. På ingenjörsutbildningarna i Uppsala har vi klasser på ca 30 personer, så lektionerna är lite som på gymnasiet. Trots att vi har våra klasser har vi föreläsningar med andra klasser och sektioner där vi totalt blir flera hundra studenter! Där kan man träffa nya människor samtidigt som det är skönt att ha sin klass som man lär känna lite bättre. Vi pluggar mycket tillsammans och hjälper varandra inför tentor. Det är också kul att lära känna folk som pluggar andra ingenjörsprogram!

Vad är det bästa med att plugga vid Uppsala universitet?
– Jag tycker om Uppsala väldigt mycket som stad. Det mesta finns här och det är också väldigt fint och mysigt. Studentlivet är en stor del av Uppsala, vilket gör att man får en ordentlig studentupplevelse genom att plugga här. Det bästa med att plugga i Uppsala är det sociala, att man genom universitetslivet får så många vänner.

Hur ser en vanlig dag ut på din utbildning?
– Just nu skriver jag kandidatarbete så då ser dagarna lite annorlunda ut jämfört med när man läser kurser. Nu är det upp till mig och min grupp vilka tider vi vill arbeta och vad vi ska göra. När man läser kurser som vanligt har man 2-4 föreläsningar varje dag. Dagen börjar som tidigast 8.15 och slutar som senast 17. Klockan 12 är det alltid lunch, och då äter de flesta matlåda. Om man har en inlämningsuppgift eller labbförberedelse kan man behöva plugga även på kvällen, men det mesta plugg utöver föreläsningar brukar annars ske i tentaperioder.

Vad är typiskt för din utbildning?
– Mycket teori, men även en del labbar. Det är mycket matte, mekanik, elektronik och en del programmering. Vi hjälps åt mycket i pluggandet, vill man till exempel tentaplugga tillsammans finns det alltid andra att jobba med. Det gör det både roligare att plugga och enklare att förstå.

Hur upplevde du första tentan?
– Vi pluggade alldeles för mycket! Det är inte alls så farligt som man tror och man behöver inte stressa upp sig. Det kändes bra att jag var förberedd, men så här i efterhand skulle jag nog inte ha lagt lika mycket tid på det.

Vilket är ditt mål med utbildningen?
– Det långsiktiga målet är att få ett jobb som jag trivs med och som jag tycker är roligt. Men det är också väldigt viktigt att själva utbildningen är rolig och intressant! Nu när jag får börja välja kurser mer fritt vill jag välja de som verkar intressanta nu, och så får jag se vart det leder mig.

Berätta om studentlivet!
– Studentlivet i Uppsala är jättekul! Utöver studierna kan man engagera sig i nationer, kåren, sin sektionsförening och mycket mer, både med studierelaterade frågor och sociala evenemang. Vill man inte vara med och anordna event finns det massor av saker att delta i, det finns mycket att välja på och definitivt något som passar alla.

Tre snabba frågor
Favoritplats i din studentstad?
– I solen på gräsmattan utanför Ångström.

Bästa studenttraditionen vid Uppsala universitet?
– Forsränningen. Jag har tittat på forsränningen hela mitt liv, utan att veta att det är studenter som anordnar det. Jag tycker det är jättekul att det är en studenttradition som lockar allt från barnfamiljer till pensionärer.

Vad gör du om 5 år?
– Det är svårt att säga, jag har inte bestämt vad jag vill jobba med. Jag skulle nog vilja vara kvar på universitetet ett tag och jobba där.

Vt 2019

Registrera ditt intresse

Upplägg

Under de första tre åren bygger du en stadig grund i matematik, klassisk fysik, elektroteknik och datavetenskap. Du får tränga in i flera områden inom dessa grundläggande ämnen vilket ger dig fördjupad kunskap inför valet av inriktning. Denna kompetens gör att tekniska fysiker är väl förberedda att ta sig an framtidens teknikutmaningar.

Ämnen som företagsekonomi och praktiska kurser förbereder dig för arbetslivet som civilingenjör redan från start. I programmet varvas traditionell undervisning som föreläsningar och lektioner med olika typer av projektkurser där du tränas i att skriva rapporter och presentera resultaten. Många studenter väljer att studera tillsammans i grupp även i teoretiska ämnen och Ångströmlaboratoriet sjuder av studentaktivitet under dagarna.

Inför fjärde året kan du välja mellan de tre inriktningarna tillämpad fysik, beräkningsteknik eller inbyggda system.

Du börjar nu specialisera dig, men fortsätter samtidigt bredda din kompetens. Varje inriktning har flera undergrenar som ger unika specialistkunskaper. I praktiken kan du utforma en unik och efterfrågad kompetens i din examen.

Kurser inom programmet

Se studieplanen för kurser inom programmet.

Om undervisningen

En civilingenjör förväntas kunna hålla många bollar i luften och anpassa sig till nya situationer. Detta krävs också under utbildningen då du oftast läser tre kurser parallellt.

Undervisningen består av föreläsningar, lektioner och handledda laborationer, samt projekt med handledning.

Examination på de olika kurserna sker oftast genom inlämningsuppgifter, projektarbete och skriftliga tentamen. I flera av kurserna erbjuds så kallade duggor, som ger dig möjlighet att testa dina kunskaper kontinuerligt under kursens gång. En dugga kan ge poäng att ta med till tentamen.

Du möter en kompetent lärarkår där de flesta är aktiva forskare, många med bakgrund som tekniska fysiker. Efter examen får du behörighet att forska inom fysik, matematik, data och olika teknikområden.

Utbildningen avslutas med ett examensarbete, där du använder dina kunskaper på en större, självständig arbetsuppgift. Institutioner, näringsliv och forskningsinstitut bidrar med förslag på uppgift, handledning och utrustning. Examensarbetet leder i många fall till en första anställning eller en forskarutbildning.

Teknisk fysik har en aktiv studentförening som är med och påverkar och övervakar utbildningens kvalitet.

Studera utomlands

Det finns stora möjligheter att studera i Nordamerika, Europa, Asien eller Oceanien under en termin eller ett läsår. I de flesta fall kan kurser du läser under utbytestiden tillgodoräknas mot obligatoriska eller valbara kurser om de är likvärdiga till innehållet. Det finns stipendier att söka för utbytesprogram och Uppsala universitet har avtal med ett stort antal universitet runt om i världen.

Karriär

Kombinationen av spetskompetens och bred teknisk överblick gör tekniska fysiker eftertraktade på arbetsmarknaden. Efter utbildningen kan du arbeta för företag med teknisk verksamhet inom exempelvis forskning och utveckling, vid forskningsinstitut eller inom industri. Andra väljer att starta egna företag, eller att undervisa på universitet och högskolor.

Utbildningen i Uppsala är internationellt gångbar vilket ger dig goda möjligheter till jobb utomlands.

I Uppsalaområdet finns flera verksamheter inom företag och sjukhusområdet som har forskning med koppling till teknisk fysik, till exempel protonstråleterapi, robotmekanik, signalbehandling och telekom. Här finns även forskning om energi från vågor, vind, sol, fission och fusion.

Ett samtal om livet efter examen
Lyssna på ett Zoom-samtal med två av våra tidigare studenter där de berättar om sina karriärvägar efter studierna 

Karriärstöd
Under hela din studietid erbjuder UU Karriär stöd och vägledning. Du har möjlighet att delta i en mängd karriäraktiviteter och boka individuella vägledningssamtal. Läs mer om UU karriär.

Behörighet och anmälan

Om du saknar behörigheten kan du läsa Tekniskt-naturvetenskapligt basår som ger dig både den behörighet du behöver och en reserverad plats på programmet.

Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik

300 hp

HT 2021, 100 %, Campus

Studieort: Uppsala

Sista anmälningsdatum: 15 april 2021

Anmälningskod: UU-P1507 Anmälan

Undervisningsspråk: Svenska

Behörighet: Grundläggande behörighet och Fysik 2, Kemi 1, Matematik 4 eller Fysik B, Kemi A, Matematik E (områdesbehörighet A9/9)

Urval: Betyg (67 %) - Högskoleprov (33 %)
Tidigare information gällande viktning av resultat på högskoleprovet var tyvärr felaktig. I urvalet kommer högskoleprovet att användas utan viktning.

Avgifter: Du som inte är medborgare i ett EU-/EES-land eller Schweiz måste betala anmälnings- och studieavgift.

Läs mer om avgifter och stipendier.

Anmälningsavgift: 900 kr

Studieavgift, första terminen: 72500 kr

Total studieavgift: 725000 kr

Kontakt och mer info

Kontakt

Studievägledare Moses Högback

studievagledare-F@uadm.uu.se

018-471 30 02

Studievägledare Eric Sönnert

studievagledare-F@uadm.uu.se

018-471 30 15, 070-167 90 85

Studentservice på Ångström

Ångströmlaboratoriet, hus 1, plan 1, Uppsala

018-471 30 03

Programstart och registrering

Information om ditt upprop och annan viktig information hittar du på vår sida för nya studenter.